Hardware advies

De Lijnenspecialist verkoopt hardware voor zeilboten van top merken als: Harken,  Wichard, Tylaska, Ronstan, Spinlock, Clam Cleat en Seldén. Ons team met experts adviseert je graag over welke stopper, klem, furler of sluiting de beste oplossing is voor jouw zeilboot. Neem contact met ons op via email of bel ons op 020 419 6412.

Blokken: welke krachten komen er op te staan?

Een goed startpunt is om te berekenen welke kracht de lijn draagt. Voor vallen en schoten is de kracht (in kg) ongeveer 30 keer de zeiloppervlakte (m2). Voor spinnakers, vermenigvuldigen wij het zeiloppervlakte met 13. We hebben meer detail informatie over breeksterktes en formules hier geschreven. 

Afbuigingshoek

De belasting factor van blokken is afhankelijk van de afbuigingshoek van de lijn. Als de lijn recht terug loopt waar hij vandaan kwam dan trekt hij 2 x aan dezelfde kant. Dit maakt de belasting factor 2. Dit is meestal het geval bij spinnaker blokken op de achterkant van zeilboten. Loopt de lijn door het blok (kartol) onder een hoek van 45° dan is de belasting factor 0.75. Dit houdt in dat de belasting op het blok lager is dan op de lijn. Dit geld bijvoorbeeld voor een genua kar.

AfbuigingshoekKrachtenfactor
20° 0,35
45° 0,75
90° 1,4
120° 1,8
180° 2

Hardware advies zeiljachten: breeksterkte blokkenHardware advies zeiljachten: breeksterkte blokkenHardware advies zeilboten: breeksterkte blokkenHardware advies zeiljachten: breeksterkte blokken

Vertragingssystemen

Wij adviseren om maximaal met 30 kg trekkracht te rekenen. Als je lijn een maximale trekkracht van 240 kg aan moet kunnen, dan betekent dit een 1:8 vertraging. Voor een grootschoot of bakstag blok, zou je in dit geval een blok met vier schijven kiezen. Als je een hogere werkbelasting hebt, dan adviseren we met een gecascadeerde vertraging te werken. Zie hiervoor wat voorbeelden in onderstaande tekeningen (dank aan: Harken). Wij adviseren je graag met je keuze van blokken voor jouw zeilboot. 

Hardware advies voor zeilboten over vertraging met blokken

Stoppers: problemen oplossen

Een lijn en een stopper zijn een kritische combinatie. Het is belangrijk om de juiste maat stopper te kiezen voor jouw lijnen. Check de specificaties van de fabrikant van de stopper of neem contact met ons op voor advies. Het deel dat sluit om de lijn te blokkeren, de kam genoemd, kan je verwisselen met een kleinere of een grotere. De kam van sommige stoppers kan ook worden 'geupgrade' van een aluminium naar een keramische kam. De laatste heeft meer houdkracht, maar moet je alleen gebruiken met een lijn met een Technora mantel. Lees hier meer hierover en de verschillende Spinlock stoppers.

Wil je je vallen met polyester kern vervangen naar lijnen met een kern van supervezels zoals Dyneema®, Spectra of Stirotex? Houd er rekening mee dat er meer krachten op je stoppers komen. Een lijn met een kern van polyester heeft meer rek en absorbeert daarmee schokken van windvlagen. Bij lijnen met een kern van Dyneema® vezels, worden die krachten allemaal door de stopper gehouden. Dat is waarom er speciale stoppers zijn voor lijnen van Dyneema®. Deze zijn groter en sterker en hebben een grotere kam oppervlakte om de lijn te stoppen.  

Slipt je lijn in de stopper?

Dan is je lijn waarschijnlijk te dun voor de stopper. Je kunt kiezen: vervang de lijn of de stopper. Het is ook mogelijk je lijn plaatselijk te verdikken door een extra mantel in te splitsen of een extra kern. Wij adviseren TN-Cover gemaakt van Technora als mantel om over je lijn te splitsen voor betere grip in stoppers. Als je deze mantel over je vallen splitst, dan gaan je lijnen aanzienlijk langer mee. 

Beschadigt je stopper je lijn?

In dit geval is de stopper waarschijnlijk te licht voor je lijn. Een nieuwe val kan wel in een dag doorslijten als het in een stopper slipt. Het zou ook kunnen zijn dat de stopper kam versleten is. De kam is dat deel dat sluit om de lijn te stoppen. Ook al is die maar een klein beetje beschadigd, dan kan het al werken als een mes op je lijn. Wij adviseren daarom om je stopper kammen tenminste jaarlijks te inspecteren en zonodig te vervangen. 

Stuur ons een bericht via Whatsapp

Chat met ons